Blog zawiera informacje, zdjęcia, aktualności dotyczące KGW Wyszmontów i nie tylko. Nasz adres mailowy: wyszmontowkgw@gmail.com Odwiedź nasz kanał na YOUTUBE https: www.youtube.com channel UCqBdfHk7hyxfQcB6yGKOlrA Jesteśmy też na GOOGLE+
sobota, 09 kwietnia 2016

Wraz z nadejściem wiosny w naszym Kole odbyło się zebranie sprawozdawczo - wyborcze. Nastąpiły niewielkie zmiany w składzie zarządu, bo dotychczasowa przewodnicząca odmówiła przyjęcia tej funkcji na następną kadencję.

W czasie spotkania koleżanka Kowalska, będąca jednocześnie sołtysem naszej wsi poinformowała nas, że otrzymała propozycję aby nasze Koło przygotowało staropolskie potrawy, które będą miały szanse znaleźć się w przygotowywanej regionalnej książce kucharskiej. Informacja została przyjęta z entuzjazmem, ponieważ już wielokrotnie próbowałyśmy swoich sił w tym temacie.

W dniu 9 kwietnia b.r spotkałyśmy się w gronie 10 osób i przygotowałyśmy śliwkowy garus z ziemniakami, porkę ze skwarkami i gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami. Nie chwaląc się, potrawy udały się wyśmienicie a na koniec była wspólna degustacja. Wszystko było smakowite i efektownie wyglądało co można ocenić po obejrzeniu załączonych fotografii. Są  to dania smaczne, tanie, bezmięsne,ekologiczne, bo przygotowane z własnych produktów.

Smakowało jeszcze bardziej, bo stół nakryty pięknym białym obrusem  urządzony był w typowo wiosennej scenerii, przystrojony mnóstwem pierwszych wiosennych kwiatów.

To spotkanie i jego owoce są kolejnym przykładem na to, że niewielkim nakładem sił i środków razem można wiele osiągnąć w miłej i przyjaznej atmosferze.

 

Słodka, świętokrzyska potrawa - garus ze śliwek i jabłek i ziemniaki z okrasą.

A to porka, potrawa z ziemniaków i mąki pszennej, w innych rejonach Polski nazywana psiochą, suto okraszona boczkiem.

I na koniec smakowite, lekkie, jarskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, polane grzybowym sosem (palce lizać). 

Na następne spotkania zapraszamy wszystkie chętne osoby, również nie zrzeszone w Kole.

21:14, kgwwyszmontow
Link Komentarze (4) »